Denizlerimizde yeni trend: Sportif balıkçılık

Yelkenli yat yarışları dışında teknelerin dahil olduğu başka bir mücadele daha var artık: Sportif balıkçılık turnuvaları… Eylül ayında birisi Bodrum’da Güllük Körfezi’nde, diğeri İzmir Sığacık’ta iki sportif balıkçılık turnuvası düzenlendi. Bu ay ise biri Bodrum’da ikisi Alaçatı’da toplam üç turnuva birden var… Bu organizasyonların en eskisi dokuz yıl önceye dayanıyor. Yani ülkemiz için yeni bir spor dalı diyebiliriz. Tam donanımlı sport fisher motoryatların yanında cruiser tekneler de balıkçılık aksesuarlarını edinerek bu turnuvaların yolunu tutmaya başladı.

Gerek denizde gerek karada renkli ve heyecanlı anların yaşandığı bu müsabakalara katılım her geçen yıl artıyor. Biz de buradan yola çıkarak motoryat markalarının en yeni sport fisher modellerini araştırdık ve 23 tanesini, teknik özellikleri ve satış fiyatlarıyla birlikte derledik. Hazırladığımız dosyada her zevke ve bütçeye uygun tekneyi bulmak mümkün. Fiyatı 2 milyon Dolar’ı aşan lüks motoryatların yanı sıra 85 bin Dolar’lık spor balıkçı tekneleri ve hatta sert tabanlı şişme botlar bile var! Üstelik tüm bu tekneleri Türkiye’de satın almak mümkün. Büyük balığın peşindeki mücadele ise size kalmış!

Turnuvalarda bu sene öne çıkan en önemli kural ise “yakala-bırak” oldu. Yarışmacıları teşvik için de daha yüksek puan uygulaması devreye sokuldu. Meteoroloji yazarımız Bünyamin Sürmeli’nin bu ayki “Balık popülasyonlarının azalması” başlıklı yazısını okuyunca turnuva organizatörlerinin ne kadar doğru bir karar verdiğini anlayacaksınız. Küresel olarak balık popülasyonu yüzde 75 azalmış durumda ve şu anda dünyadaki büyük boy balıkların yüzde 90’ının bittiği tahmin ediliyor. Örneğin 50 yıl önce 125 balık türünün olduğu Marmara Denizi’nde şimdi sadece 10 tür kalmış. Yani bilinçli avlanmaya dikkat! Tüm yarışmacılara duyurulur!

Yaz bitti, güzel deniz tatili anılarımız geride kaldı. Bu yıl, Cevat Şakir ve arkadaşlarının gezileriyle başlayan “Mavi Yolculuk”un da 70’inci yılıydı. Dergimizin mavi yolcusu, “küçük koylar” yazarımız Ali Boratav tüm sezonun bilançosu niteliğinde bir derleme yaptı. Sayfalara baktıkça hem özlem duyacak hem de gelecek sezon için şimdiden planlar yapacaksınız.

Tüm bu konular ve daha fazlasıyla yine dolu dolu bir sayı sizi bekliyor.

Güzel bir Ekim geçirmeniz dileğiyle…

Keyifli okumalar…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.