Gökova’nın giriş-çıkış kapısı: Çökertme-Ören

“Mandıra Filozofu”nun peşinde kış rüyası

Yakında kış uykusundan uyanacağız. Bu yaz kısmetse Gökova’dan intikamımı fena alacağım. Ana üssüm muhtemelen Gökova’nın başlangıç durağı, yakın arkadaşlardan “denizci kolonisi” de oluşturduğum Çökertme olacak. En başında da “Mandıra filozofu” lakabını taktığım, babamın adını taşıyan teknemle adaş “Aydın” geliyor. Papağanıyla beraber Karayip Korsanları filminden fırlamış “Korsan” Mahir Kaptan, Kumjazz’cı “Çökertmeli Sedat” ile kardeşi kolej arkadaşım Sami ve daha niceleri. Kış ortasında deniz hasretiyle Çökertme’yi şöyle bir sizler için yokladım.

Kanım bitlenmeye başladı… “In The Heart of the Sea” gibi bu sezonun güzel deniz filmlerine dalarak kış gecelerini zor geçirdim. Kesin seyredin, “Moby Dick”in esinlendiği gerçek öyküymüş! Yetmedi, penceremdeki karlı manzaranın etkisiyle karlı Norveç fiyordunda dağ denize devrilince oluşan tsunamiyi anlatan “The Wave”e daldım. Böylece penceremdeki kar ile yaz hayalim denizi birleştirdim.

Dedik ya, bahara az kaldı diye, kanımız bitlenmeye başladı; kış ortasında hep yazları uğradığım Ören-Çökertme’ye çıkarma yapıp, denizle halvet oldum. Aralıkta bile denize girersiniz!

Çökertme türküsünü duymayanınız yoktur, işte bu Çökertme o Çökertme değil. Türküdeki Çökertme, bugünkü Yalıkavak Marina’nın olduğu yer; zaten marinanın önü de Çökertme Caddesi diye bilinir. Ama açıkçası, “Çökertmeli Halil” türküsü, Milas’ın Çökertme’sine daha çok yakışıyor.

Çökertme Koyu, Gökova’nın giriş ve çıkış kapısı. Uğramadan Gökova’ya “merhaba” veya “Allahaısmarladık” diyemezsiniz. Ama benim için Çökertme, “Ben çalışmaya karşıyım” deyip metropol hayatına isyan bayrağı açan “Mandıra Filozofu”nun yeridir. Filmini seyretmediyseniz mutlaka seyredin, Çökertme’de çekilmiştir. “Mandıra Filozofu”nun begonvillerle süslü taş evi ve önündeki minik iskeledeki güneş tenteli minik sandalı, metropoldeki işinizden gücünüzden ve gürültülü hayatınızdan “istifa etmenize” yol açabilecek açık “tahrik”tir! Devamı Şubat 2016 sayımızda…

1280x720-OZl IMG_2866 IMG_8614

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.