Karpatlar’da GTS keyfi PORSCHE Cayenne GTS ve Macan GTS

Porsche’nin “adventure” turlarından biri olan Romanya turunun basın için yapılan Sibiu – Transalpina – Transfagarasan etabının tanıtımına katıldık. Cayenne GTS ve Macan GTS’ler ile 2 bin 150 metrede doğa harikası yollarda GTS sürüş keyfini yaşadık.

Porsche Türkiye ekibinin davetiyle 10-13 Temmuz’da, bir grup gazeteciyle birlikte Porshe Travel Club müşterilerine özel sunulan Adventure Tour Of Romania turunun en önemli durakları olan Transalpine ve Transfagarasan rotasında markanın güçlü performanslarıyla piyasadaki SUV’ların önüne geçen iki modeli olan Cayenne ve Macan’ların GTS versiyonlarını test ettik. Bu iki güçlü otomobili test etmenin yanı sıra doğa harikası yollarda zirve keyfini yaşadık.

Romanya Güney Karpatlar-Parang Dağları grubunda bulunan Transalpina, Karpat Dağları’nın en yüksek yolların biri. Kuzeyde Novaci ve Parang Dağları’nın güneyindeki Sebeş’i bağlar. Transalpina yolu, Kral II. Carol zamanında inşa edilmiş. Alman askerleri tarafından 2. Dünya Savaşı sırasında yeniden düzenlenmiş. Halk tarafından Kral’ın Yolu olarak adlandırılıyor. Yolun en yüksek noktası, Urdele Geçişi, 2 bin 145 metrenin üstünde. Yüksekliği sebebiyle, kış mevsiminde ulaşıma kapalı. 2007’de bu muhteşem yolu, Oltenia ve Transilvanya arasında 148 km’lik hızlı bir transit yola dönüştürmek için çalışmalara başlanmış.

Bir diğer rota olan Transfagaraşan yolunun yapımına ise 1970’te başlanmış. Adını “öte” anlamına gelen trans kelimesi ile yola ev sahipliği yapan dağın adı olan Fagaraş isminin bir araya gelmesinden alıyor. Asıl yapım amacı, 1968’de Sovyetlerin Çekoslavakya işgali sonrası dönemin Rumen lideri Nikolay Çavuşesku’nun Sovyetler tarafından gelebilecek muhtemel bir saldırıya karşı Fagaraş Dağları üzerinden vakit kaybetmeden ordusunu geçirebileceği stratejik bir yola sahip olmak istemesiydi. Militarist amaçlarla yapılan ve adeta bir doğa harikası olan bu yolu şimdi otomobil severler kullanıyor. Zirvesi 2 bin 544 metre yüksekliğinde olan Fagaraş Dağları’na tırmandıkça sıcaklık da giderek azalıyor. İklim şartları sebebiyle sadece Haziran’dan Eylül’e kadar açık olan bu yol Transalpina’dan sonra 2 bin 42 metre ile Romanya’nın en yüksek ikinci dağı unvanına sahip.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.