Burada Keçi ve İstanköy Adaları anlatılır…

Kitabı- Bahriye’nin Dümen Suyunda 13

Hafif hafif esen gündoğusu neredeyse pupadan geliyor. İskelede İstanköy. İskele baş omuzlukta, Piri Reis’in, “Keçi Adası” dediği, bugünün Pserimos Adası var. Adanın poyraz kıyısına paralel seyrederken, Piri Reis’in neden, “Mezkûr ada bir kara dağdur…” dediğini anlıyoruz. Bir Yunan balıkçı tirhandili, kıyıya yakın paragat döşüyor. Arkasında kara bir tepe! Keçi Adası’nın etrafını dolaşıp, Bodrum’a dümen tutacağız. Bakalım Reis bu ada için daha neler demiş?

Odağın İstanköy’e karşı bulunan kıyıları güzel demir atma yerleridir. Yüz parça gemi poyraz ve yıldız günlerinde rahatça yatarlar… Mezkûr adanın İstanköy’e karşı olan kenarına varurlarsa, orada bir adacuk var. Ol adacuk ile Keçi Adası’nun arasından geçüp nerede olur ise demir koyalar…” Piri Reis’in asıl beğendiği demir yeri ise adanın günbatısındadır.

“Amma mezkûr adanın asıl yatağı günbatısı tarafında bir adacuk var, Kabrutis dirler…” diye bu limana giriş yapar. “Küçük Keçi” anlamına gelen bu ada, bugün haritalarda Plati Adası diye geçer. Keçi Adası’nın batısına düşer. Uzun, alçak bir adadır. Doğu kıyısında, bir şapel, karayel yönünde ise avuç içi kadar, isimsiz bir ada vardır. Piri Reis bir solukta, “Keçi Adasına “Kabrus2” dirler. Amma Efrenç tayifesi (Avrupalı denizciler-Umar) Apsarmo dirler” diyerek isim konusunu bağlar. “Apsarmo”nun, “Pserimos” sözcüğünün Osmanlı ağzında aldığı şekil olduğunu herhalde anlamışsınızdır. Devamı Haziran 2014 sayımızda…

UMR_5955 UMR_6077

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.