Celebes Denizi’ne

2-tambisan-a-hos-geldinizTambisan Adası’nın üstünde oturduğu Tanjung Simpang, Borneo’nun en doğu ucu. Buradan güneye Borneo ile Celebes Adaları arasında uzanan Celebes Denizi başlar. Filipinler’in Tawi Tawi Adalar Grubu sadece 17 deniz mili ötede. Bu derin koridor, Avustralya ile Güneydoğu Asya’yı bağlayan önemli bir deniz yolu. Gemi trafiği yanı sıra böyle dar boğazlarda hatırı sayılır bir akıntı yaratan metcezir yine başrolde.

Demir alma zamanı, kanalın doğu ağzından çıkıyoruz. Büyük bir polis karakolu Filipinler’den gelecek dertlere karşı gardını almış oturuyor. Adalıların, “adaya bir yabancı gelse hemen polise bildiriyoruz, Filipinler’e gitmeyin, çok tehlikeli, sizi öldürürler” nasihatlerini kanıtlar gibi.

Rotamız güneye, yine hafif bir rüzgâr, yine motor ama olsun, nehirden sonra tekrar maviye kavuşmak bizi mutlu ediyor. Yolumuz üstündeki Dent Haven, akıntının değişmesini beklemek, gecelemek için küçük, güzel bir durak olabilir, kıyıya paralel uzanan önündeki sığ bir resif ölü dalgadan muhafaza ediyor.

Muson mevsimini geçirdikten sonra Asya kıtasına geri döneceğimizden durmasak da yol üzerindeki sığınaklara, dönüş için bir göz atmak faydalı. Yakın geçerken Alice’in demirlediğini görüyoruz. “Duralım mı?” “Yok, boş ver, rüzgâr hafiften başladı, fırsat bu fırsat, güzel rüzgârı ziyan etmeyelim.” İskelemizde Filipin Adaları, sancağımızda bir askeri birlik var. Plaja çekilmiş siyah lastik botlarına bakılırsa deniz komandoları olmalı. Yolumuza devam ediyoruz.

Devamı Şubat 2014 sayımızda…24.iste-ormanlarin-feda-edildigi-Palm-Oil-meyvasi

[email protected]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.