Bu ay yelken dünyasının duayen ismi Aydın Yurdum ve Mindway Vr’ın eş kurucusu ve CEO’su olan oğlu Tim Levent Yurdum ile Goblin katamaranlarında buluştuk.
Bu ayki sayımızda sevgili dostum Aydın Yurdum ve oğlu, değerli meslektaşım Tim Levent Yurdum ile katamaranları Goblin’de yatçılık ve mindfulness üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Tim’in denizcilik tecrübelerinden de ilham alarak geliştirdiği VR ve XR teknolojileri, bu alana yenilikçi bir boyut kazandırarak, denizcilik ve mindfulness’ı bir araya getiriyor.
Aydın Abi okurlarımız sizi yakından tanıyor ama siz yine de bize kısaca denizcilik geçmişinizden bahseder misin?
Aydın Yurdum: 1970’lerin sonundan itibaren yatlarda ekip olarak yarıştım, 2001 yılında kendi teknem ile Goblin takımını kurdum ve 20 yılı aşkın bir süre de Goblinler ile başarılı bir yatçılık süreci yaşadık. 2010 yılında Çin Kupası’nda yaptığımız bir sportmenlik nedeniyle Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Fair Play büyük ödülüne layık görüldük. Sanırım 50 yıllık spor hayatımda aldığım en kıymetli ödül bu olmuştur. Aktif yarışçılığın yanı sıra yaklaşık 14 yıl Türkiye Yelken Federasyonu’nun Yönetim Kurulu üyesi, Laser sınıf sekreteri ve dört yıl asbaşkanlık görevleri ile işin yönetici tarafında da yer aldım. Halen Türkiye Açık Deniz Yarış Spor Kulübü (TAYK) yönetim kurulu üyesiyim ve artık daha az yarışan daha fazla gezmeye çalışan bir yelkenciyim.
Tim, sen de kısaca kendini tanıtır mısın?
Tim Levent Yurdum: Robert Koleji’ni bitirdikten sonra Miami Üniversitesi’ne devam ettim. Şu an Mindway Vr’ın eş kurucusu ve CEO’suyum.
Mindfulness meditasyonu ve onun hayatınızdaki yeri hakkında biraz daha detaylı bilgi verebilir misiniz? Bu felsefeyi nasıl keşfettiniz ve uygulamaya nasıl başladınız?
A.Y.: Mindfulness, anı fark etmek ve tamamen şu anda olmayı öğrenmenin bir felsefesi. Mindfulness meditasyonlarında, dikkatinizi şimdiki ana odaklarsınız ve düşüncelerinizi, hislerinizi ve çevrenizdeki şeyleri olduğu gibi fark etmeyi öğrenirsiniz. Bu kulağa basit bir şey gibi geliyor ama aslında biz sürekli “geniş zamanda” yaşamaya çok alıştık, aklımızda daimi olarak ya geçmişten bir şeyler ya gelecekle alakalı bir kaygı veya düşünce var ve bu şu an içinde bulunduğumuz anı tam olarak görmemizi, hissetmemizi ve yaşamamızı engelliyor. Bir nevi otopilotta yaşıyoruz şimdiki anı, alışkanlıklarımız kontrolü devralıyor beynimizden.
Meditasyonun özellikle stresi azaltma, zihinsel berraklık sağlama ve huzurlu bir yaşam sürdürme üzerindeki etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Kendi deneyimlerinizden örnekler verebilir misiniz?
A.Y.: Mindfulness meditasyonu, geçmiş ve gelecek düşüncelerini, şimdiki an hakkındaki yargıları ve daimi düşünme halini azalttığı için stresi azaltmaya, zihinsel berraklığı artırmaya ve genel olarak daha huzurlu bir yaşam sürmeye yardımcı oluyor. Ancak, genellikle insanlar meditasyon yapmakta çok zorlanırlar çünkü aslında düşüncelerimizle baş başa kalmak çok zor bir şeydir; elimize telefon alıp oynayasımız, hareket edesimiz gelir. Odaklanmak ve anda kalmak zordur, sıkılırız.
İnsanların meditasyon yaparken karşılaştıkları zorlukları, Xr teknolojisinin bu zorlukları nasıl aşmanıza yardımcı olduğunu anlatır mısınız? Mindway gibi uygulamaların meditasyon deneyiminizi nasıl değiştirdiğini açıklayabilir misiniz?
T.L.Y.: Xr teknolojisi aslında bu problemi çözüyor. Sizi dikkatinizi dağıtmayacak bir ortama koyup, o ortamda interaktif egzersizlerle meditasyonu pasif değil aktif bir deneyim haline getiriyor. Mindway’in içinde de spor performansını arttırmak için mindfulness meditasyonlarından tutun, anksiyeteyi azaltmak için meditasyona kadar birçok içerik var.
Yelkencilikte teknik becerilerin yanı sıra mental sağlamlığın da başarıda ne kadar önemli olduğuna değindiniz. Sporda mental eğitim ve mindfulness uygulamalarının bu süreçteki rolünü biraz daha açar mısınız?
A.Y.: Sporda eskiden özellikle teknik beceriye odaklanırdık; fitness, teknik ve malzeme bir araya geldiğinde başarının kolaylıkla geleceğini düşünürdük. Yıllar içinde kazandığımız tecrübeler aslında çok önemli bir faktörü atladığımızı gösterdi. Bu atladığımız konu, sporcunun mental sağlamlığı ve yarış öncesi ve sonrası psikolojik olarak güçlü olmasıydı. 2000 yılında Türkiye’de düzenlediğimiz Laser Dünya Şampiyonası’nda sınıf sekreteri olarak hazırlıkları yaparken şampiyona öncesi klasik kamp çalışmasına NLP uzmanı Dr. Turgay Biçer’i davet ederek bu eksik kalan desteği sporculara vermeyi hedeflemiştim. Çok başarılı bir çalışma olmuştu ve bu şampiyonada ülkemiz ilk defa Laser gençlerde Dünya şampiyonu çıkarmış, ayrıca takım halinde de şampiyon olmuştuk. O günlerden beri sporda mental eğitim, yarış öncesi hazırlıklar, mindfulness gibi konular ilgimi çekmekte.
Teknoloji hızla gelişiyor ve Xr gibi yenilikler hayatımızın bir parçası haline geliyor. Yelkencilik gibi geleneksel bir sporla Xr teknolojisini nasıl bir araya getiriyorsunuz? Xr başlıkların yelkencilikteki potansiyel kullanım alanları hakkında ne düşünüyorsunuz?
T.L.Y.: Odaklanma, anı yaşama, sporda ve hayatta hatayı geride bırakma becerisi aslında başarının yolunu açan bireysel zenginlikler. Bu yönde kendini geliştirmek kadar güncel teknolojileri takip ederek Xr’ı da kullanmaya başladım. Orada Mindway uygulaması ile aslında daraldığımda ya da stres olduğumda rahatlamak için kullanıyorum. Xr teknolojisi her geçen gün gelişmekte ve bence gelecekte hayatımızda önemli bir yer alacak. Birçok Xr ve Vr uygulama bu başlıkları hayatımızın parçası yapma yolunda önemli katkılar sağlıyor. Belki de yakında şu an yoğun kullanmakta olduğumuz bazı aygıtları Xr başlıklar ile değiştireceğiz.
Teknede yaşamın statik olabileceğini söylediniz. Bu noktada, Xr başlıkları ile nasıl bir rahatlama ya da aktivite süreci yaratıyorsunuz? Mindway uygulaması bu süreçte size nasıl yardımcı oluyor?
A.Y.: Teknede yaşam çok statik olabiliyor. Bu noktada Xr başlık ile spordan meditasyona çeşitli aktivite veya rahatlatıcı fonksiyonlarla bu yeni dünya bize güzellikler sunuyor. Sonuçta farklı bir süreç başlamış durumda ve ben de bu sürecin en azından takipçisi olmaya çaba sarf ediyorum.
Gelecekte Xr, Vr ve Ar teknolojilerinin hayatımızda nasıl bir rol oynayacağını düşünüyorsunuz? Teknede ya da günlük yaşamda bunların yerini nasıl hayal ediyorsunuz?
T.L.Y.: Bu teknolojiler her geçen gün gelişmekte ve bence hayatımızda önemli bir yer alacak. Belki de yakında şu an yoğun kullanmakta olduğumuz bazı aygıtları (tv, bilgisayar, telefon) bunlar ile değiştireceğiz. Hatta mecbur kalacağaız. Teknede kamara içine ikinci bir chartplotter koymak yerine Ar gözlüğü ile hem işimizi yapıp hem de rotamızı kontrol edebilecek, otopilot gibi anlık erişim gereken kontrollerde de ulaşabileceğiz.☸