Doğayla dost tekneler

Azalan kaynaklar, hava kirliliği, doğal dengenin bozulması ve iklim değişimi… Her alanda insanoğluna doğayla barışmanın ve onu korumanın önemini her geçen gün daha da vurgular oldu! Yat üreticileri de son yıllarda bu duruma kayıtsız kalmayıp tasarımlarına çevreci özellikler katmaya başladılar. Elektrikli motorlar henüz tek başına kullanılan bir çözüm olmasa da dizel motorlarla birlikte kullanılmaya başlandı. Bu hibrit motor seçeneğinin yanı sıra üreticiler yakıt tüketimini azaltmanın yollarını arayıp bu yönde yeni motor teknolojilerine ve yeni gövde tasarımlarına da yönelmeye başladılar.

Yat kullanıcılarının bu hassasiyeti göz önünde bulunduracak çözümleri dikkatle incelemeleri ve bilinçli tercihler yapmaları gerekiyor. Örneğin basit ve şık bir düzenekle güneş panelleri edinerek en azından demirdeyken kullanacağımız elektriği üretebilir, uzun ömürlü ve kısa sürede şarj olabilen yeni nesil aküler ve lityum bataryalar ile jeneratöre ihtiyaç duymadan, yakıt sarf etmeden sessiz bir şekilde denizde konaklayabiliriz. Bu arada bir yandan doğayı korurken bir yandan da yan teknedekilere ses ve dumanla rahatsızlık vermeyiz.

Elektrikli motorların ekonomik olarak henüz kendini amorti etmediğine inanılsa da gelecek teknolojinin bunun üzerine olduğu aşikâr. Üreticiler de bu yüzden her yeni modeline hibrit opsiyonu koymaya başladılar. Bu ay hazırladığımız ve çevreci özellikleri barındıran dokuz motoryat ile iki süperyatı örnek olarak bir araya getirdiğimiz, “Doğa dostu motoryatlar” dosyasında hibrit motorlu tekneleri de bulacaksınız.

Kışa yaklaştığımız ve teknelerden ayrı kaldığımız bugünlerde deniz özleminizi giderecek ilgi çekici konularla karşınızdayız. En yeni tekneleri, test sürüşlerini, yelken yarışlarını bulacağınız Kasım sayımız yine dopdolu içeriğiyle sizi bekliyor.

Keyifli okumalar…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.