Ahşap teknelerin şöleni

Ahşap teknenin, bir kalıptan çıkanlardan farkı; inşa edilirken her eğrisinin, her kaplamasının birer birer yaratıcısının el emeğinden aldığı ruhudur. Bu güzel yaratıklar yorgun charter mevsiminin sonunda, kış bakımına çekilmeden bir araya gelip son bir dans ederler.

Doğanın ritüelleri gibi olan güzel varlıkların yıllık balosu, Uluslararası The Bodrum Cup Yelken Yarışı, bu yıl 19-24 Ekim tarihleri arasında Palmarina Bodrum, Bodrum Belediyesi, TAV Passport, Technogym ve TÜRSAB ana sponsorluğunda; Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası, Bodrum Deniz Ticaret Odası ve Bodrum Denizciler Derneği’nin katkılarıyla gerçekleştirildi.

Açılış günü, ülkemizde son günlerde yaşanan üzücü olaylar nedeniyle, sessiz bir şekilde gerçekleşen kortej yürüyüşüne, organizasyon komitesinin yanı sıra yerli ve yabancı gruplar, yarışlara katılan takımlar ve ilgi gösteren çok sayıda vatandaş da katıldı. Bir yarış organizasyonundan farklı olarak, denizcilerin konuklarıyla beraber yarıştıkları kendine özgü bir etkinlik olan The Bodrum Cup’a bu yıl 127 tekne, 2 bini aşkın yolcu ve yarışmacı katıldı. Katılanlar arasında çok sayıda yabancı konuk olması dış dünyadaki ilgiyi gösteriyordu. Kortej sonunda geleneksel kampananın çalınmasıyla yarışın resmi startı verildi.

20 Ekim yarış günü start öncesi, bu yıl kaybettiğimiz Sadun Boro ve hayatını kaybeden tüm denizciler için denize çelenk bırakıldı. Çelenk töreninin ardından saat 11.30’da verilen startla 27. Bodrum Cup’ın ilk etabı olan Bodrum – Gümüşlük arasındaki Bodrum Belediyesi Sadun Boro etabı başladı. Beş etapta yapılan yarışlar, Bodrum-Gümüşlük, Gümüşlük-Leros, Leros-Leros, Leros-Yalıkavak ve Yalıkavak-Bodrum etaplarında gerçekleştirildi.

Birinci günde yarışmacılar önce denizde sonra mutfakta yarıştı, etap sonunda Gümüşlük’te gerçekleştirilen “Mavi Yolculuk Mutfağı” yarışmasında, başlangıç yemeklerinde 10, ana yemeklerde 15 ve tatlılarda 15 çeşit yemek, Bodrum’un ünlü usta ve aşçılarının bulunduğu jüri üyelerinin değerlendirmesine sunuldu. Yemek yarışmasının ardından Gökhan Türkmen Akustik konserinde yarışmacılar ilk günün yorgunluğunu şarkılara eşlik ederek atarken, bir çiftin STS Bodrum’un güvertesinde evlenmesi de geceye ve Gümüşlüğe renk kattı.

TAV Passport etabı olan ikinci gün yarışı lodosa kapalı olmasından, sığınmacılarla dolu ana liman Lakki yerine seçilen Agia Marina’da bitti. Leros’ta gerçekleşen
TÜRSAB etabında şiddetli rüzgâr nedeniyle yarışmacılar zaman zaman zor anlar yaşadı. Palmarina Bodrum etabında ise yarışmacılar yağışlı hava nedeniyle yarışı erken bırakmak zorunda kaldılar. Palmarina akşamında yarışmacılar “En şık” ve “En fantastik” kategorilerinde hazırladıkları tasarımlarını yarıştırdılar.

Technogym final etabı sonunda, 127 tekne ve 2 binin üzerinde katılımcıyla başlayan yarışta birincilik için çekişen yatlar arasında genel klasmanında birinciliği Hollanda bayraklı Alondra yatı aldı. İkinci STS Bodrum, üçüncülüğü ise Grandi teknesi oldu.

Türkiye Fotoğraf Sanatçıları Federasyonu’nun jüriliğini yaptığı Instagram fotoğraf yarışması ise büyük ilgi gördü. Bodrum Cup 2015 katılımcılarının, yarışlar süresince deniz ve karada çektikleri fotoğraflardan özel oluşan havuzda toplanan 1067 fotoğraf, jüri tarafından “en iyi yarış enstantenesi”, “en iyi selfie”, “en coşkulu an” kategorilerinde değerlendirilip, ödüllendirildi. 27. Bodrum Cup finali Yağmur nedeniyle İçmeler’deki ATM Türkmen Tersanesi Hangarı’nda ödül töreni ile birlikte Ayhan Sicimoğlu & All Latin All Stars konseri ve Organizasyon Komitesi Başkanı Süleyman Uysal’ın “27 Yıldır düzenlediğimiz yarışlar Bodrum guletlerinin tanıtılmasında ve yeni genç yelkencilerin yetişmesinde büyük rol oynuyor. Kazanandan çok bu dev organizasyonun sonucunda Bodrum ve ülke yatçılığının kazanması bizim için çok önemliydi. Bu organizasyonu Akdeniz’in en büyüt yat yarışı organizasyonu haline getirmek için yolumuza devam edeceğiz” konuşmasıyla 2016’da buluşmak üzere sona erdi. Devamı Aralık 2015 sayımızda…

DSC_0615 image001safak ucar Start kalabaligi Zeynep

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.