Fuar Sezonu açıldı.

Eylül, yat dünyasının en önemli ayıdır. Avrupa’da boat show’lar ardı ardına düzenlenir, bir sonraki sezonda denizlere açılacak tekneler sergilenir, yeni teknolojiler tanıtılır, trendler belirlenir. Bu yıl da 2-7 Eylül’de Amsterdam’da başlayan fuar maratonu 9-14 Eylül’de Cannes’da, 12-21 Eylül’de Southampton’da, 24-27 Eylül’de Monaco’da sürüyor ve 23-28 Eylül’de İstanbul’da sona eriyor.

Her sene olduğu gibi yine tüm fuarları tek tek inceledik ve beş fuardan tam 77 tekneyi seçtik. Hepsinin prömiyeri yapılacak olan 2015’in habercisi bu teknelerden 56’sı motoryat 21’i yelkenli… 73 metrelik megayat da var, 6 metrelik spor tekne de… Fuar tarihlerine göre sıraladığımız teknelerin, teknik ve konfor özelliklerini, sundukları yenilikleri ve fiyatlarını hazırladığımız dosyada bulabilirsiniz.

Biz gelecek yılın teknelerini incelerken denizlerimizde sezon sürüyor. Yazarlarımız da ülkemizin ve komşu suların en güzel koylarını gezip yazmaya devam ediyor. Tanıl Tuncel efsane isim Sadun Boro ile Karacasöğüt’ten Turgutreis’e, Boro’nun katamaranı Sonbahar’da yelken açarken, Süha Umar Kitab-ı Bahriye’nin dümen suyunda bu kez Sisam Adası’na yollanıyor. Behzat Şahin Hisarönü Körfezi’nde dostlarıyla kalabalık bir seyirde… Hakan Aygün Sakız’ın gizli cenneti Oinoussa’yı keşfediyor…

Ali Boratav ise Güvercinlik-Didim-Çeşme hattında… Fakat onun seyri maalesef biraz canınızı sıkacak türden… Boratav, Bodrum Güvercinlik’ten, Çeşme Marina’ya uzanan yolculuğunda gördüğü kural dışı balık çiftliklerini, özellikle de Mandalya Körfezi’nin içler acısı hâlini anlatıyor.

Seyrinin ardından görüştüğümde bu çiftliklerin denizlere etkilerini ve konu hakkında bilmediklerimizi yazıp yazamayacağını sordum. Sağ olsun vakit ayırıp herkesin anlayacağı bir dilde konuyu özetledi. Üstelik Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Güvenliği Komitesi’nin Haziran 2014 tarihli HLEP Raporu’ndaki verilerle… Okunup ibret alınmalı, daha da önemlisi acil önlem alınmalı…

Kıyılarımız talan edildi artık ama denizlerimizi koruyabileceğimiz ümidini her zaman taşımak istiyorum…

Güzel bir eylül geçirmeniz dileğiyle…

Keyifli okumalar…

Eyup_15

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.