Yaz tatili başlasın!

Haziran ile birlikte nihayet yaza merhaba diyoruz. Güneyde yatçılarımız hafta sonu kaçamaklarıyla hareketliliği çoktan başlatmıştı. Yatçılığımızın merkez üssü olan Göcek ise haliyle yaz aylarında denizi en kalabalık destinasyon. Kıyılarımızdaki küçük koyların duayeni Ali Boratav, bu ayki yazısında Göcek’te yaz tatili yapacaklara önemli tüyolar veriyor. Az bilinen ıssız koyları kaleme alan Boratav, koylarda köşe kapmaca oynayan tekneler arasında ne zaman, nerede yer bulabileceğinizi de anlatıyor.

Bu ay iki dosyamız var. Birisi tam yazlık: RIB’ler… Yani sert tabanlı şişme botlar… Boyları ve konforları her geçen gün büyüyen ve çoğu artık bir motoryattan farksız olan RIB’leri son yıllarda denizlerimizde daha sık görür olduk. Yaz tatilinde bir koydan bir koya, bir adadan diğerine hızlı ve konforlu ulaşım sağlayacak bu lüks oyuncaklardan, 8 metre ile 18 metre boy aralığında 12’sini bir araya getirdik.

Bir diğer dosyamız ise uzak yol yelkenlileri. Son yıllarda birçok tersane yeni bir kategori geliştirdi: Kâşif (explorer)… Zorlu hava ve deniz koşullarına uyum sağlayabilen bu tekneler genelde alüminyumdan üretiliyor. Maceracı yazarımız, uzak yol tutkunu Prof. Dr. Talat Kırış, az mürettebat ile dünyanın neresine isterseniz gidebileceğiniz bu yelkenlileri araştırdı. Bu sayıda Hollanda ve Alman üretimi tekneleri bulacaksınız. Gelecek sayıda ise bu teknelerin merkez ülkesi olan Fransa’ya gideceğiz.

Bir uzak yol konumuz daha var. Ünlü denizcilerimizden, yazarımız Tanıl Tuncel, geçen ay Fransa’dan Malta’ya bir tekne transferine katılı, tekne sahibine uzun yol tecrübelerini aktardı. Dergimize ise “uzak yol endişesi nasıl aşılır”ı yazdı.

Bu endişeyi aşan belki de hiç taşımayan denizci bir kadın da var sayfalarımızda: Burcu Bostanoğlu… Ahmet N. Davran ile birlikte yelkenli tekneleri Storm Bird ile Kanada’nın doğu kıyısı Vancouver’dan yola çıkıp Filipin Denizi’ne vararak Büyük Okyanus geçişini tamamlayan Bostanoğlu ile Hint Okyanusu geçişi öncesi keyifli bir röportaj yaptık. Uzak yol düşleri kuranlar mutlaka okumalı.

İyi bir yaz geçirmeniz dileğiyle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.