Göran Schildt Regatta’nın düşündürdükleri!

Ege âşığı Finlandiyalı ünlü yazar ve denizci Göran Schildt adına her yıl Leros’ta düzenlenen regatta’ya Türk ekibi olarak katıldık. Organizatörler regatta’yı Finli yelkenciler için Ege Denizi’nde yelken yapmak, değişik ülkelerden enteresan insanlarla, değişik kültürle tanışma fırsatı olarak lanse ediyor ve bu kültür alışverişinin uzun vadede değişik kültürleri daha kolay kabul edebilmemizde bir köprü olacağını düşünüyor.

Sevgili dostum Ömer (Karacalar) “Leros’ta yarış var gelir misin?” deyince, hasta çorbayı reddetmedi, aldım ceketi Aqvavit’e katıldım. Marinadan sabah karanlığı palamarı çözdük, Leros’a yarış öncesi skipper toplantısına yetişmek zorundayız. Kos’a yaklaştığımızda ekipten Naim’in kıçaltına dikkatle yerleştirdiği karton kolinin sırrı ortaya çıktı. Kokpitte koliyi açtığında kutudan gelen gurrr guurr guuur’ların sahipleri birer birer kafalarını çıkarttı. Naim’in posta güvercinleri havada bir daire çizdikten sonra, geriye evlerine doğru uçarken Aqvavit yoluna devam ediyor, Naim çocuklarının sağ salim eve vardığı telefonunu bizim Leros’a varmamızdan önce alınca rahatladı. Posta güvercinleri ile ilgili birkaç belgesel görmüştüm. Bu kuşların, deniz kaplumbağaları, balinalar ve diğer bazı hayvanların navionix’ten daha hassas navigasyon sistemleri akıl durdurur. Hiç değilse benim aklımı durduruyor, üstelik akıllı telefonları da yok!

Genelde bazı hayvanlar, kaplumbağalar, somon balıkları gibi hayat yolculuğuna başladığı veya daha önce bulunduğu bir noktaya dönüyor. Onların sisteminde her nasıl oluyorsa bir hatırlama mekanizması çalışıyor da güvercin ne kendisinin ne ondan önceki neslin daha önce üzerinde uçmadığı bir yerden tek başına evini buluyor. Eski yelkenin hüküm sürdüğü devirde gemilerde de güvercinleri kullanılıyordu. Devamı Şubat 2016 sayısında…

GS Regatta Yacht Turkey_4 GS Regatta Yacht Turkey_18 GS Regatta Yacht Turkey_26

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.