Müzisyen, şarkıcı ve seslendirme sanatçısı Evren Uysal ile teknesi Reşide’de buluştuk, çok merak ettiği XR ve VR teknolojisi üzerine sohbet edip sorularını cevaplayarak deneyimlerini dinledik.
Yazı: Mehmet Acar – [email protected]
Müzisyen, şarkıcı ve seslendirme sanatçısı, değerli dostum Evren Uysal, üç senedir Kalamış Marina’da Reşide ismindeki teknesinde yaşıyor. Beneteau Oceanis 323 Clipper model teknesi bir evdeki tüm kritik yaşamsal konforları barındırdığı için seçimini bu tekneden yana kullanmış. Yacht Türkiye olarak geçtiğimiz sayılarda teknesi Reşide’ye ve kendisine konuk olmuş teknedeki yaşam serüveni ve teknede kaydettiği albümü ile ilgili sohbet edip sayfalarımıza taşımıştık. Bu sefer kendisinin de çok merak ettiği XR ve VR teknolojisi üzerine sohbet etmek ve sorularını cevaplamak ve onun deneyimlerini dinlemek için Kalamış Marina’ya, evi Reşide’ye konuk oluyoruz.
EVREN UYSAL’IN MERAK ETTİKLERİ
Evren Uysal: Dünyada ve Türkiye’de XR ve VR teknolojilerinin gelişimi arasında ne gibi farklılıklar var? Türkiye bu teknolojilerin gelişiminde dünyada nerede duruyor?
Mehmet Acar: Türkiye’de XR ve VR teknolojileri geliştirme konusunda çok büyük bir potansiyel var. Üreticiler, geliştiriciler ve yazılımcılar açısından oldukça kaliteli ve yetenekli bir iş gücüne sahibiz. Ancak, maalesef talep konusunda henüz dünya genelindeki ilgiyi yakalayacak cesarete sahip değiliz. Genellikle yeni bir uygulama veya teknoloji önce dünya genelinde başarı yakaladıktan sonra Türkiye’de ilgi görmeye başlıyor. Bu durum, Türkiye’nin XR ve VR teknolojilerini kullanma konusundaki çekingenliğini gösteriyor. Ancak, bu potansiyelin doğru şekilde yönlendirilmesi ve teşvik edilmesi durumunda Türkiye’nin bu alanda çok daha ileriye gidebileceğine inanıyorum.
E.U.: Bütçesel olarak ulaşılabilir teknolojiler mi?
M.A.: XR başlıkları, VR başlıkları ve AR gözlükleri bütçesel olarak aslında oldukça ulaşılabilir cihazlar. Bu teknolojilerin giyilebilir bilgisayarlar olarak düşünüldüğünde, şu anda yaygın olarak kullanılan cep telefonları ve bilgisayarlardan daha ucuz olduklarını söyleyebilirim. Üstelik, bu cihazların kabiliyetleri de oldukça gelişmiş durumda; cep telefonlarının ve bilgisayarların sunduğu hemen hemen tüm işlevleri yerine getirebiliyorlar, üzerine daha fazlasını yapabiliyorlar. Dolayısıyla bu teknolojiler fiyat-performans açısından son derece makul ve ulaşılabilir seçenekler.
E.U.: Denizciler ve yelkenciler bu teknolojiyi ne kadar tanıyor? Eğitimin navigasyon alanında yararı olur mu?
M.A.: Denizcilik sektörü XR teknolojilerini henüz tam anlamıyla tanımış değil. Ancak bu teknolojiler, eğitim ve navigasyon alanında büyük faydalar sağlayabilir. XR teknolojileri eğitim açısından bulunmaz bir nimet. Bu teknoloji, teorik ve pratik eğitimi birleştirerek deneyimsel bir öğrenme ortamı sunar, bu da bilgilerin daha hızlı ve kalıcı öğrenilmesini sağlar. Örneğin, tersanelerde verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, XR teknolojisiyle çok daha etkili ve pratik hale gelebilir. Çalışanlar, gerçek ortamların simülasyonları içinde eğitim alarak olası hatalarını ve başarılı oldukları noktaları daha iyi görebilirler. Bu, geleneksel video veya doküman tabanlı eğitimlerden çok daha verimlidir.Ayrıca, teknelerin bakım eğitimleri de bu teknoloji ile standart hale getirilebilir ve her seferinde aynı yüksek kalitede eğitim sağlanabilir.
Navigasyon alanında da büyük potansiyel mevcut. Örneğin, Ray-Ban ve Meta’nın çıkardığı AR (Augmented Reality) güneş gözlükleri, yakında navigasyon bilgilerini kullanıcıların gözlerinin önüne getirebilir. Bu, tekne üzerinde hareket ederken bile gerekli bilgileri sürekli olarak görme imkânı sağlar, bu da büyük bir özgürlük ve kullanım kolaylığı sunar. Bu teknolojilerin denizcilik sektöründe daha yaygın kullanılmasıyla, eğitim ve operasyonel süreçlerde büyük ilerlemeler kaydedileceğine inanıyorum.”
“BU TEKNOLOJİYİ SEYRİ DAHA KOLAYLAŞTIRACAK ŞEKİLDE KULLANMAYI TERCİH EDERİM”
Teknede vaktimi müzik dinleyerek ve işim gereği de kayıt yaparak geçiriyorum. Her yere götürdüğüm Taylor GS Mini akustik gitarım da teknede. Kâğıt ve kalemlerim var, hiç sıkılmıyorum. Televizyonum yok, tercih ettiğim bir şey değil. Hatta Vira Mira teknesinin sahibi müzisyen dostum ve benim gibi yine teknede yaşayan Erhan Erbelger’in teknede kullandığı pikabı çok beğendim, yakın zamanda ondan almayı düşünüyorum. Analog tarzdan hoşlanan biriyim. Dijital film platformlarıyla da aram yok. Fakat bana denettiğin XR başlık bir değişik geldi bana. Konser izlemek, film izlerken sinema salonunu deneyimi yaşamak gerçekten hoşuma gitti. Bir anda kendimi konserde hissettim. Bu tür başlık ve gözlük teknolojilerini seyir anında, seyri daha kolaylaştıracak şekilde kullanmayı tercih ederim. Özellikle gece seyirlerinde bu gözlükler karanlığı kırarak iyi bir görüş sağlasa hoş olurdu. Teknedeki elektronik ve navigasyon sistemim gerçekten başarılı. Bendeki sistem ile senkronize çalışması iyi sonuçlar verir düşüncesindeyim. Bir de unutmadan, XR başlık müzik üretimi ve prodüksiyona olanak sağlaması ilginç olur. Müzik prodüksiyonuna olanak sağlayan programların bu yöne eğilmesi biz müzisyenlere gelecekte değişik deneyimler sağlayabilir düşüncesindeyim.☸