Efsane Yelkenci: LIONEL PEAN

Martı Marina & Yacht Club, “Dünya Denizcileri Buluşmaları” adıyla yapmayı planladığı etkinliklerin ilkini gerçekleştirdi. Buluşmaların ilk konuğu ise efsane Fransız yelkenci Lionel Pean oldu. Biz de bu buluşmaya katılarak ünlü yelkencinin deneyimlerini dinleyip yeni projelerini öğrendik.

Hisarönü Körfezi’nin eşsiz doğasının içinde konumlanan Martı Marina 9- 13 Temmuz’da dünyanın önde gelen yelkencilerinden Lionel Pean’i ağırladı. Türkiye’ye ilk kez 2006’da Cannes-İstanbul yelken yarışıyla gelen Pean’i geçtiğimiz yıl da Bosphorus Cup’ta izlemiştik.

1956 yılında Kuzey Fransa’da dünyaya gelen ünlü yelkenci, genç yaşından beri birçok başarıya imza attı ve ilk Atlantik geçişini 15 yaşında gerçekleştirdi. 42 yılda tam 350 bin deniz mili yol katetti. Whitbread Dünya Turu yarışı (Volvo Ocean Race) birinciliği, L’Esprit D’équipe teknesi ile Figaro sınıfı şampiyonluğu, 12 Metre dünya şampiyonluğu, Sovereign ile Transatlantik geçiş rekor denemesi ve yarış birinciliği bulunan Pean, yedisi tek başına olmak üzere 20’den fazla kez Atlantik’i geçti.

Bugünlerde St Tropez’de yaşayan ve megayatlar ile ilgili projeler düzenleyen Pean, yelken meraklıları ile Martı Marina & Yacht Club’ta deneyimlerini paylaştı.

Cape Horn’dan İstanbul’a

Lionel Pean, dergimizin baskıya girdiği günlerde Atlantik geçişi hız rekoru için tekrar telken açmaya hazırlanıyordu. New York’tan başlayıp İngiltere’de sona erecek bu rekor denemesi için Volvo 70 tipi teknesinde SFS Team ile birlikte yelken yapacak. Ekip bunun için temmuz ayında en şiddetli ve uzun sürecek fırtınayı bekliyordu. Tekneleri ise Abu Dhabi ekibinin bir önceki Volvo Ocean Race’de kullandığı Azzam. 

Lionel’in ikinci projesinde ise İstanbul da var. Kariyerinde bir kez Cape Horn’u geçen yelkenci 2016’da hem bu geçişinin 30. yılını kutlamak hem de Cape Horn’un keşfinin 400. yılı olması sebebiyle Şili hükümetiyle birlikte bir yelken yarışı düzenleyecek. Fransa’dan başlayıp, Brezilya’ya uğrayıp sonra Şili’ye geçecek olan filo, ocak ayında Cape Horn’da bir yarış düzenleyip sonra yeniden Akdeniz’e, İspanya’ya dönecek. Yarışın finalinin ise Gorbon Sports Management organizasyonuyla İstanbul Boğazı’nda yapılması planlanıyor. Bunun için çalışmalar şimdiden başlamış. Lionel; “Projenin İstanbul’a bağlanması uzun bir yol ama dünya tarihinde hem İstanbul’un hem de Cape Horn’un Doğu ile Batı’yı birbirine bağlaması, etkinliği aynı felsefe altında topluyor” diyor.

Pean’in son projesi ise denizin dibine ve çevreye zarar vermeyen yüzer marina. Water Lily isimli yüzer marina Lionel’in kendi tasarımı. Fransa’da demir atmanın yasaklandığı bölgelerde denizin dibine zarar vermemek için bu marinalar kullanılmaya başlanmış bile.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.