Bahar geldi, içimiz de kıpırtılar da başladı… Yeni sezon için yeni rotaların çizileceği, tekne eksiklerinin listeleneceği, belki yeni teknelere kavuşmanın heyecanının yaşanacağı günlere geldik. Dergiyi hazırladığımız mart ayı boyunca ülkede yaşanan gerilimli hava da umarım siz bu satırları okurken dağılmış olur…
Pozitif ve güzel günler yaşamayı düşlediğimiz bu ay için bizim de bir katkımız olur umuduyla yazarlarımızla sizi küçük bir dünya turuna davet ediyoruz. Tanıl Tuncel ile Güneydoğu Asya’ya, Prof. Dr. Talat Kırış ile Antarktika’dan Cape Horn’a, Hakan Aygün ile Galapagoslar’a, Süha Umar ile Napoli kıyılarına, Ali Boratav ile de Ege ve Akdeniz’e açılacaksınız… Her bir yazıda bir yandan yeni ufuklara seyir yaparken bir yandan da çok kıymetli bilgiler edineceksiniz…
Dosya konumuzsa 15 metre üzeri motoryatlar. Boyları 15 ila 24 metre arasında değişen tam 25 motoryatı bir araya getirdik. Bu boy aralığını seçme nedenimizi ise başlığa yazdım.
Elbette her boy ve her çeşit teknede yaşanabilir. Herkesin ev tanımı da farklı olabilir. Daha büyük, daha küçük… Genel olarak biz Türkler 15 metreye ancak sığıyoruz (tabii kullanım amaçları farklı olan tekneleri genellemeye katmıyorum). Bu yalnızca motoryatlar için de geçerli değil. Son yıllarda yeni yelkenli tasarımlarında trendin daha büyük modeller olduğunu siz de gözlemliyorsunuzdur.
Eğer söz konusu olan bir motoryat ise geniş bir havuzluk, güneşlenilecek bir ön güverte, lebiderya bir flybridge; özellikle kadınlar için de yüksek tavanlı kamaralar, bol depolama alanları, ferah banyolar olmazsa olmaz kriterlerdir bizim denizlerde… Yok eğer teknenin modeli hardtop ise de alabildiğine ferah ve havadar olmalı. Tekne çeşidine göre kriterleri çoğaltmak mümkün elbette ama en can alıcıları bunlar…
İşte bu ay hazırladığımız dosyada tüm bu isteklere cevap verebilecek tekneleri görecek, kendi sınıfındakilerle karşılaştırma fırsatı bulacaksınız.
Herkesin düşlediği tekneye kavuşması dileğiyle… Keyifli okumalar…