Trawler’lara ilgi giderek artıyor…

Sıcak havaları geride bıraktığımız bugünlerde mevsime uygun bir sayı ile karşınızdayız. Nefis bir günbatımında çekilen Jeanneau 54’ün fotoğrafının süslediği kapağımızın rengi de zaten mevsimin ve derginin içeriğinin habercisi niteliğinde…

Dosya konumuz trawler’lar… Tam da bu havaların tekneleri. Gerçi trawler’ın mevsimi olmaz ama özellikle deplasman bir tekne ise oturaklı sürüşüyle size her havada güven verecektir. Trawler’ları dosya konusu olarak seçmemizde sadece mevsim etkili olmadı elbette. Özellikle son dönemde bu teknelere ilgi giderek artıyor. Eskiden “yelkenciler yaşlandıklarında trawler’a geçmek ister” denilirdi. Şimdi birçok genç denizciyi trawler kullanırken görüyoruz. Planing motoryatlardan bu teknelere geçenler de var. Bu eğilimde trawler’ların güvenli gövde yapılarının yanı sıra sundukları yakıt tasarrufunun en önemli sebeplerden birisi olduğu aşikâr. Daha az yakıtla daha uzun yol… Kimsenin de sürati dert ettiği yok. Hazırladığımız kılavuzda tam 20 trawler modelini teknik özellikleri, yerleşim detayları ve fiyatları ile birlikte teknelerin menzillerini, yani bir depo ile gidebilecekleri yolu da not ettik. Hayalinizdeki trawler’ı bu 20 model arasında mutlaka bulacaksınız.

Bu ayki test teknemiz de mevsime uygun, kapalı kokpit, hardtop bir model olan NC14. Kuzeyli teknelerden esinlenilerek üretilen Fransız motoryat yaz-kış kullanılabilecek bir yapıya sahip. Zaten tersane de onu “denizdeki apartman dairesi” diye lanse ediyor.

Yazarlarımızsa bu ay yine Ege’nin en güzel yerlerinden bildiriyorlar. Tanıl Tuncel Kikladlar’ın orta yerinde ilahların adası olarak bilinen Delos’ta. Süha Umar, Piri Reis’in rehberliğinde, Nisiros’ta. Behzat Şahin, 48 feet’lik katamaranla İstanbul’dan Atina’ya gidiyor. Prof. Dr. Talat Kırış ise teknesi Seyyale ile Zeus’un adası olan, Minos Ülkesi, Girit yolunda…

Bu ay dergimize yeni bir isim katıldı. Hem usta bir kalem hem de hepimizden daha denizci… “Hedefteki Donanma”, “Amatör Denizcilikte Acil Durum Seyri” ve “Mavi Uygarlık-Türkiye Denizcileşmelidir” kitaplarıyla ufkumuzu açan Amiral Cem Gürdeniz… Bundan sonra her ay siz okurlarımızla “Mavi Uygarlık” isimli köşesinde buluşacak. Kendisine bir kez de buradan hoş geldiniz diyorum.

İyi bir kasım geçirmeniz dileğiyle…

Keyifli okumalar…

Eyup_15

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.