Yatların boyları büyüyor

EyupOzel-2Türkiye yat inşa sektöründeki dünya üçüncülüğünü koruyor. Tersanelerin siparişleri ile 2014’te teslim edecekleri tekne sayılarını araştıran ve Aralık 2013’te yayımlanan “2014 Global Order Book”ta Türkiye toplam 146 projeyle üçüncü sırada yer alıyor.

Araştırmaya göre dünya genelinde şu an 24 metre üzeri toplam 735 yat üretim aşamasında. Geçen yıla göre yüzde 6,2’lik bir büyüme söz konusu. 100 metrenin üzerindeyse tam 19 proje var. İtalya ekonomik krize rağmen 274 projeyle bu alandaki liderliğini koruyor. Onu 174 tekneyle Hollanda takip ediyor. Çin’in yükselişi de gözle görülür bir şekilde her geçen yıl artıyor. Büyük markaların Çin sermayeleriyle yaptıkları anlaşmalar meyvelerini vermeye başladı ve Çin sektörün yeni büyük oyuncusu olma yolunda hızla ilerliyor.

Ülkemiz yat inşa sektörü de dünya genelindeki trende paralel olarak daha büyük tekneler inşa eder hale geldi. Eskiden 40 metre civarında olan üretim boyları Türkiye’de de 70’in üzerine çıkmaya başladı. Örneğin, Proteksan’ın 2012’de suya indirdiği 72,60 metrelik Vicky’sinin ardından 2013’te de Dünya Yachts 72,50 metrelik Red Suquare’ı tamamlayıp sahibine teslim etti. Bu yıl da 70 metre ve üzeri yeni megayatlar suya inmek için gün sayıyor.

Küçük ve orta boy tekne piyasasındaki gelişmeleri ise ülkemizde genel itibarıyla distribütörlerin durumuna bakarak gözlemliyoruz.

Geçen sene nisan ayında minik bir araştırma yapmış, marinalarımızda bağlı teknelerin kaçının yelkenli kaçının motoryat olduğunu bulmaya çalışmıştık. Ve az da olsa yelkenlilerin sayısının daha fazla olduğu sonucuna ulaşmıştık. Son birkaç yılda dünya genelinde yaşanan ekonomik yavaşlamayla birlikte ikinci el tekne piyasasındaki yüksek arzın sonucunda ülkemizde sıfır motoryat satışlarında daralma yaşandığını da gözlemliyorduk. Yelkenli satıcıları ise bu durumdan çok da etkilenmiyordu. En azında ülkemizdeki distribütörlerden gelen haberler bu yöndeydi.

Şimdi 2014 için motoryat pazarında da bir hareketlenme yaşanacağını söyleyebiliriz. 2014’te suya inecek yeni projeler bu ayki dosya konumuz. Yıl içerisinde yatseverlerin beğenisine sunulacak bu yeni projelerin 21’i motoryat. Ülkemiz açısından bakıldığında döviz kurundaki oynamalar biraz etkilese de Avrupa ve Amerikalı üreticilerin yeni ürünleri ve yeni fiyat politikalarıyla sıfır motoryatların eski günlerine dönmeye başlayacağı görünüyor.

Son olarak bu pazarda ekonomik yakıt sarfiyatı sunan tekneler ile hibrit projelerin yıldızlarının parladığını da eklemeliyim. Yelkenlilere ise ilgi her zamanki gibi devam edeceğe benziyor.

Umarım hepimiz için iyi bir yıl olur.

Keyifli okumalar…

[email protected]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.