Çevreye uyumlu kusursuz yolculuk: HONDA CR-V 2.0L i-MMD HYBRID

5. nesil CR-V ile birlikte bir daha dizel motor çıkarmayacak olan Honda, yakıt ekonomisi ve düşük emisyon verileri için 2.0L i-MMD Hybrid’i piyasaya sürdü.

İlk olarak 1996 yılında satışa sunulan CR-V, o günden beri binicisinin kendisine sadık kalmasını sağladı.“Honda CR-Vye binen başka arabaya binmez” diye genel bir kanı vardır. 24 yaşındaki model, 1.5 benzinli seçeneğinin dışında sadece hybrid olarak satılacak artık ama hayranları yine de ondan vazgeçemeyecek.

i-MMD nedir diye düşündüğünüzü biliyorum! “Akıllı Çok Modlu Sürüş” anlamına geliyor. Sistem, alışıldık hybridlerden farklı bir çalışma yapısına sahip. Sistemde Atkinson çevrimiyle çalışan 2,0 litrelik benzinli atmosferik motorla birlikte iki adet elektrikli motor bulunuyor. Otomatik olarak devreye giren üç sürüş modu sunulan sistemde, Elektrikli Sürüşte benzinli motor çalışmıyor. Bataryadan beslenen elektrikli motor aracı, bataryaların doluluğuna göre 2 km mesafeye kadar hareket ettiriyor.

Diğer seçenek olan Hybrid Sürüşte elektrikli motorla içten yanmalı motor birlikte çalışıyor. Fakat benzinli motor tekerleklere değil, jeneratör görevindeki elektrikli motoru çalıştırmak için güç sağlıyor. Bu jeneratör de tekerleklere güç ileten elektrikli motora enerji veriyor. Tekerlekleri elektrikli motor hareket ettiriyor. Üçüncü mod olan Benzinli Sürüş, performans odaklı sürüşler için tasarlanmış. Benzinli motor tek başına aracı hareket ettiriyor. Koronavirüs dünyaya musallat olmadan hemen önce İstanbul sokaklarında aracı test etme fırsatı bulduk.

Tasarım anlamında öncelikle ciddi bir fark olmamakla birlikte, boyutları itibarıyla aracın birkaç milim sadece alçaldığı belirtiliyor. Hybrid bir araç olması nedeniyle aracın 1 kWh kapasiteli Lithium-lion bataryaları bagaj tabanına konumlandırılmış. Bu nedenle yedek lastik olmamakla birlikte, aracın bagaj hacmi 561 litreden 497 litreye düşerek 64 litre bir kayıp yaşamış. Teknik verilere bakıldığında 184 HP güç, 315 Nm tork üretiyor. Benzinli ünite sadece 145 HP güç üretirken, bataryaların desteği ise 39 HP ve 1 kWh kapasitede. Yakıt tüketimi ise şehir içinde 6.4-6.5 rakamlarında. 0-100 aralağını yaklaşık 9 saniyede tamamlıyor. Kusursuz sürüş konforu yolcusuna bu rahatlığı yaşatabiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.