“Koyun Adaları’nın önemlileri üç kırlık adadır. Amma mezkûr adalara kefere tâyifesi San Tarmo dir.” Sisam Adası ile Hurflid ve Fornoz adaları arasından geçerek girdiğimiz Çeşme Geçidi’nde seyir halinde iken kulağ›mda çınlayan bu sözler, Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye’de, Koyun Adaları, Kara Ada ve AldırıKörfezi’ni anlattığı bölümün giriş cümlesidir…
Adının Yunanca “şarap” sözcüğünden geldiği ileri sürülen Oinoussa (Koyun) Adaları’na Hristiyanlar neden San Tarmo derlermiş bilemedim. Bu adın “Aziz-Saint” ile “Arm, Armour-Silah, zırh” sözcüklerinden türediğini varsaysak, “Zırhlı Aziz” veya “Silahlı Aziz” gibi bir sonuca varacağız ki, bence bir azize zırhlı-silahlı olmak yakışmaz! Ancak, tarih boyunca Ortodoks din adamlarının ve kiliselerinin birçok silahlı eylemin planlayıcısı ve uygulayıcısı olduğunu anımsadığımızda, bu aziz de pekâlâ silahlı-zırhlı olabilir diye düşünmek yanlış olmaz vesselam.
Reis her zamanki dikkati ile bu adaların etrafında dört boğaz olduğunu söyler ve ilk boğazın, Koyun Adaları ile Sakız Adası arasında, bir mil genişliğindeki Dirfil Boğazı olduğuna işaret eder. Büyük gemilerin yelkenle geçebileceği kadar derin olduğunu not ettiği bu boğazı ve adının nereden geldiğini, Sakız Adası’nı anlatırken yazmıştık. (Yacht Türkiye, Ekim 2014, Sakız Adası) Bugün deniz taksileri, Sakız Adası’nda bu boğazın batı yakasındaki Langadha Körfezi’nden, Koyun Adaları’na turist taşırlar. Devamı Aralık 2014 sayımızda…