Eylül, Avrupa için boat show ayıdır. Ay başında Amsterdam ile başlayan fuar maratonu; Fransa’da Cannes, İngiltere’de Southampton, İtalya’da Cenova ile devam edip Monaco ile sonlanıyor. Ülkemizde ise ay sonunda, 27 Eylül’de başlayıp 2 Ekim’de sona eren iki deniz fuarı birden düzenleniyor. Birisi Ataköy Marina’da, diğeri Tuzla Viaport’ta…
Tüm bu fuarları tek tek inceleyip ilk defa sergilenecek modelleri araştırdık ve Türkiye’de temsilciliği olan markalardan tam 64 tekneyi bir araya getirdik. Avrupa’nın en önemli fuarı olan Cannes Yachting Festival bu yıl da yoğun ilgi görüyor. Türkiye’nin gururu yat üreticileri de yeni tekneleriyle bayrağımızı bu önemli fuarda dalgalandırıyor. Motoryatta artık dünya çapında bir marka haline gelen Numarine, 24 metelik 78 HT Evolotion’ın; ülkemizin tek seri yelkenli üreticisi Sirena Marine ise 12,50 metrelik Azuree 41 ve 21 metrelik Euphoria 68’in dünya prömiyerlerini Cannes’da yapıyor. Bu ay kapağımızı da Sirena Marine’in dünyaca ünlü designer German Frers’e tasarlattığı yeni amiral gemisi Euphoria 68 süslüyor.
Megayatların sahne aldığı Monaco Yacht Show’da da Türkler şov yapmaya hazırlanıyor. Bilgin Yachts 47 metrelik Gioala Lu ile, Sarp Yacht 46 metrelik La Passion ile, Tansu Yachts da 39 metrelik süperyatı Cutlass ile Monaco’da. Temmuz sayısında megayat tersanelerimizin tekrar ülkemizin adından söz ettiremeye başladığından bahsetmiştim. Sarp Yacht’ın tasarımda fark yaratan La Passion’unu, Alia Yachts’ın 41 metrelik megayatı Rüya’nın Dünya Süperyat Ödülleri’ndeki başarısını, Mayra Yachts’ın 50 metrelik Euphoria’yı suya indirdiğini, Bilgin Yachts’ın 50 metrelik Dusur ve 49 metrelik Clarity’yi peş peşe sahibine teslim ederek kendi sektörünün ihracat birincisi ödülünü aldığını yazmıştım. Eminim Monaco’dan yine güzel geri dönüşler alacaklardır.
Bu sayıda “tersane” sayfalarımızda bir başka Türk megayat üreticisi CMB Yachts’ın başarılarını okuyacaksınız. Antalya Serbest Bölgesi’ndeki tesislerinde şimdiye kadar 46 ve 47 metrelik iki megayatı suya indiren tersane şu an aynı anda 47 metrelik üç megayatın inşasını sürdürüyor. Üç yatın da tasarımcısı efsane bir isim: Espen Oeino… Asıl önemlisi ise tersanedeki üretimin her aşamasının milli oluşu. Yatların tüm üretim ve montaj işleri tersanenin kendi ekibimi tarafından gerçekleştiriliyor. Laminasyon, marangoz, boya, mobilya gibi işlerin yanında; tesisat, elektrik, mekanik ve döşeme gibi altyapı işleri de Türk işçiler tarafından yapılıyor.
CMB Yachts gibi kalifiye eleman çalıştıran ve ülkemize bu alanda iş gücü yaratan tersanelerin çoğalmasını ve yat üretiminde dünya sıralamasındaki yerimizin daha da yukarıları çıkmasını ümit ediyoruz.
Keyifli bir eylül geçirmeniz dileğiyle…
Herkese iyi fuarlar…