Civitavecchia Kalesi ile Roma kenarları

Napoli’den Civitavecchia Limanı, batı-karayel üstüne yaklaşık 130 mildir. Reis’e ayıp olmasın, giderken değil, İtalya yarımadasından aşağıya doğru gelirken anlatalım!

Piri Reis, “Mezkûr Sevite Vage, (bazı çevirilerde, Süveyte Vake-Umar)  lodosa karşı, deniz kenarında bir kadim şehirdür. Sevite Vage dimekden maksat, eski şehir demek olur” der.

Burada durup, Atatürk’ün büyüklüğünü bir kez daha teslim edelim. Latin alfabesini kullanmasaydık, işte böyle herkes yazılanı kendine göre okuyacaktı. Ayrıca hemen işaret edelim ki Reis, “kadim-eski” derken doğru söylemektedir çünkü “Civitavecchia”, Latince “eski şehir” demektir.

Genç Pliny1 bu kentten, Centumcellae diye söz eden ilk kişidir. Limanın ise, M.S. 117 yılında Alanya, Gazipaşa’da ölen Roma İmparatoru Trajan2 tarafından yaptırıldığı bilinir. Pliny burayı, “yemyeşil, deniz gören güzel bir kent” olarak tanımlar ki bugün de böyledir. Centumcellae M.S. 828’de Saracen’ler3 tarafından işgal edilmiş, halkı sürülmüştür. Altmış yıl sonra geri dönen halk kentlerini önce Civitas Vetula olarak adlandırmışsa da sonra Civitavecchia’da karar kılmışlardır.  Devamı Mayıs 2014 sayımızda… 

İschia Adası 2 UMAR UMR_0107 UMR_0114

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.