İlahların adası DELOS

Harabeleri bile akıl durduracak bu yerleşimi, parlak devrinde hayal etmeye çalışıyorum. Mabetler, amfi tiyatrolar ve saraylardaki mermer mozaik işçiliğine hayran olduğum kadar adanın lojistiği de aklımı meşgul ediyor. Bu devasa mermer bloklar nasıl taşındı? Kamçı altında çalışan esirleri görüyorum… Kaç gemi bu seferlerde tayfalarıyla beraber, kızdı mı oldukça hırçın olan Ege’nin sularına gömüldü? Aslanlı yolda Delos’un hazinesini Atina’ya götüren Perikles’i görüyorum… Daha hangi imparatorlar yürüdü? İlah Dionysos’un oturduğu yerde ne zevki sefa âlemleri yapıldı?

Tanrılar, yarı tanrılar, titanların insanlarla karışıp eski Yunan’da cirit attığı mitolojik yıllarda Zeus’un eşlerinden biri, Leto hamile. Doğum yapacak yer arayışında Delos’u seçiyor ve Apollo ile ikiz kız kardeşi Artemis’i burada doğuruyor. (Artemis’in Delos’un hemen batısındaki bizim demirlediğimiz Rinia Adası’nda doğduğu da düşünülüyor.)

Homer’in şiirinde Leto, Delos Adası’na “senin toprakların küçük ve verimsiz, eğer Apollo’m için zengin gösterişli bir tapınak inşa edersen, dört bir yandan gelenler sana adaklar getirip kurbanlar kesecekler ve sen halkını iyi besleyen zengin bir ada olacaksın” diyor. (O zamanlar ilahlar, insanlar, canlı cansız her şeyle konuşuyorlarmış.) Mitolojik doğumun tarihini tam olarak bilinmiyorsa da Homer’in Odysseia’sında bu adadan, Apollo ve Artemis’in doğum yeri ve dini merkez olarak bahsediliyor. Bilinen tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanıyor.

Delos

Sabahı zor bekledik, güneşin doğmasıyla demir alıp güney burnunun arkasındaki Delos’a geçiyoruz. Burnu dönüp küçük limana yaklaştıkça antik kalıntılar şekillenip önümüze bir zamanın muhteşem Delos’unun kalıntılarını sergiliyor. Turistler gelip hayallerimizi dağıtmadan adayı gezmek istiyoruz. Knidos’taki gibi iki limandan daha büyüğü olan ticari limanda demirliyiz. Müze girişindeki rıhtım Mikonos’tan, Naxos’tan ve diğer adalardan gelen tur teknelerine ayrılmış, onlara dönecek yer bırakıp demirledim, bizim 2 beygir doğru dürüst çalışmıyor, yakın demirlemek zorundayım. Diğer yatlar iki ada arasındaki boğazda demirliyor. Kuzeydeki, o günün savaş gemileri “trireme”lere ayrılmış küçük liman şimdi boş. Devamı KAsım 2015 sayımızda…

Delos'un aslanları kaleden Naxos limanı Naxos limanda küçük yelkenciler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.