SİSAM Sonbahar’da “Klima” günleri

Sisam yani Samos’a daha önce gitmemiş teknecilere tavsiye ediyorum: Hiç Samos’un ana kasabasına uğramayın. İlla pasaport girişi yapacaksanız, adanın güney tarafındaki Pythagorio muhteşem bir liman. Kıçtankara yer bulmak imkânsız, ama limanın dışı da muhteşem bir doğal liman. Kıyıyla hiç muhatap olmak istemiyorsanız, direkt tekneden turkuaz sularda yüzebileceğiniz, limanın dışında alargada kalın. Sonra isterseniz dilediğiniz an Pythagorio gecelerine dalarsınız. Ama illa da “sakinlik” diyorsanız, teknenizi Pythagorio’ya gelmeden, Sisam’la Dilek Yarımadası arasında kalan Dilek Boğazı’ndaki daracık kanalda yer alan Klima Koyu’na park edin. Sahildeki önüne üç-dört teknenin bağlanabildiği taverna muhteşem. Deniz 10 numara. Gündüz balık tut, gecenin karanlığında ay ışığı eşliğinde serin sularla seviş. Sisam’ı gezmek için araba kirala, adanın güneybatısındaki plajlarda yüz ya da dünya güzeli Sisam köylerini gez. Ama sakın Klima Koyu’ndaki kıçtankara yerini bırakma!

Sisam, malum olduğu üzere “üçgen teoremi”yle meşhur Pisagor’un adası. Alaçatı’dan “yokuş aşağı”, “pupa yelken” 6-7 knot’a ulaşıyoruz. Beş saatte gidilir denilen yol, yedi saati buluyor. Yunanların Samos dediği Sisam’a ilk gidişim. Ama bizim Meriç Köyatası’ndan tüyoyu almışım. Türkiye ile Sisam arasındaki Dilek Boğazı’nı döner dönmez, “Klima Koyu”na giriyorum. Her şey tam anlatılan gibi, kıyıda tek bir taverna. Önünde, üç-dört teknelik bir iskele. Rüzgârı hesaplayarak, demir atıp, kıçtan iskeleye bağlanıyorum.

Klima Koyu’nda güzel bir adet var. Kıyıdaki plajın beton duvarına “dirsek almak” için halka demirler çakılmış. İlk gelen tekneye, tavernanın sahibi, kıyıdan “dirsek” aldırtıyor. Sonra gelenler de, baştan başa halatla, kıyıdan dirsek alan tekneye halatla bağlanıyor. Böylece rüzgârda demir veya tekne yerinden kımıldamıyor.

Kuşadası Milli Parkı karşımda 1 mil mesafede. Turkcell, Vodafone rahat çekiyor. Sanki Türkiye’deymişsin gibi. Deniz nefis. Tekneden dalıyorum hemen. Evet, biraz serin. Malum koyun adı da “Klima” olduğu için hazırlıklıydım. Tavernanın sahibine “Klima” adının Yunancada “serinleme”yle falan alakası var mı diye soruyorum, “yok” diyor! Taverna Kaduna’nın hepsi ücretsiz, kendi otoparkı, şezlongu, duşu ve wi-fi’ı var, küçük bir apart otel kısmı da var! Yemekleri nefis, yerel Sisam uzosu, “susuz” götürülüyor. Sanayileşmiş “ev yapımı beyaz şarapları” muhteşem. Devamı Aralık 2014 sayımızda.

DCIM100GOPRO IMG_0807 IMG_2220 IMG_2439 IMG_2549 IMG_2579 IMG_2785

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.