İrlandalılar, İskoçlar ve İngilizler

Southampton kalabalık bir liman. Bizim de orada durmaya pek niyetimiz yok. Rotamız, gündoğusundaki Guernsey Adası’nın St. Peter Limanı. Southampton’dan St. Peter Limanı, Kelt Denizi, Biskay Körfezi ve İngiliz Kanalı üzerinden 182 mildir… Southampton’dan çıkıp Guernsey Adası, oradan Cobh, Liverpool, Belfast, Greenok, Invergordon/Inverness, Edinburgh ve Le Havre üzerinden İngiliz Adaları’nı çepeçevre dolaşıp yine Southampton’a geldik. Hepsi 2 bin 284 mildir.

İngiliz Kanalı’nı bilir misiniz? “Kanal” dediğime bakmayın koca bir denizdir. Keşişlemesinde Kanal Adaları diye de bilinen bir grup ada vardır. Guernsey, Jersey ve diğerleri. Bunlar, 1970’li yıllarda İngiltere ile Fransa arasında “Kanal Adaları Anlaşmazlığı” diye bilinen ve sonunda Adalet Divanı aracılığı ile çözümlenen sorunun konusu olan adalardır ama işin bu tarafı sadece büyükelçi olarak “mesleki deformasyon” nedeniyle yazdığım bir tümceden
ibarettir. Okumayıverin gari.

Siz şimdi içinizden, “Victor Hugo bir ara Guernsey’de oturmuştu. Hatta kendi evi ile hiç yanından ayırmadığı sevgilisinin evi birbirinin burnunun dibindedir. Sefiller romanını da orada yazmıştı” diyorsanız haklısınız da beni işin bu tarafı da pek ilgilendirmiyor. Kral, Napolyon demeyip önüne gelene kafa tutmuş koca yazar, kimle nerede oturacağını bize soracak değildi.

Adaya vardığımızda, Guernsey Yat Kulübü’nün birkaç bölümden oluşan marinası tekne ile doluydu. Kısa bir yürüyüşten sonra geldik ki tekneler yok! “Aman” demeye kalmadan bir baktım tekneler aşağıda! Eskilerin med-cezir dedikleri, gel-git!

Teknelerin batmadıklarını görmenin gönül rahatlığı ile dolaştığım Cornet Kalesi’nden dönerken karşılaştığım, kırmızı burnu, koca göbeği ile tipik bir Guernsey’li denizciye sordum. Ağır aksanı ile, “Somtayms its ayt even noyn meter” dedi. Gel-git zaman zaman 8 hatta 9 metre imiş. Ben fotoğraf çekerken suyun çeşitli yerlerdeki izine, midye ve diğer kabuklulara bakarak, yaklaşık 6.5 -7 metre tahmin etmiştim. Devamı Eylül 2015 sayımızda…

UMR_6889 UMR_6959

????????????????????????????????????

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.