Beyaz kıta serüveni 3: Balinalar eşliğinde Horn’a doğru

Güney Amerika’nın en güneyindeki şehir Ushuaia’dan başlayan Antarktika seyrimizin rotası; önce Beagle Kanalı, ardından Drake Pasajı ve Antarktika Yarımadası’ydı. Dönüşümüz de yine aynı yoldan fakat bir değişiklikle, “Cape Horn” üzerinden oldu… Horn Burnu’nu dünya gözüyle görmek bir denizcinin en büyük hayallerindendir. Kuşkusuz Horn Burnu’nu dönmek Pasifik’ten gelip, Atlas Okyanusu’na açılmakla olur ama Drake Pasajı’nı geçip Horn’u sobelemek de az şey değil…

Drake Pasajı’na çıkmadan önceki gece, 14 Aralık Cumartesi… Yemekten sonra masanın etrafında demleniyoruz. Kaptan Grib dosyalarını indirdi, önümüzdeki günlerin hava durumunu inceliyor. İki gün sonra, Güney Amerika Kıtası’na yaklaştığımızda batıdan gelecek bir cephe var. Rotayı biraz batıya doğru tutup cephe doğuya kaydıktan sonra biz de arkasından Horn Burnu’na doğru kıvrılalım diye düşünüyor. Rüzgâr düşmezse bile hiç olmazsa arkadan almış olacağız.

Birazdan Phil MacBook’unu açıyor ve bir film dosyasına çift tıklıyor. 1920’lerde çekilmiş bir Cape Horn belgeseli. Kamera, üç direkli büyük bir yelkenlide. Horn’un denizlerini ve bu denizlerle baş etmeye çalışan denizcileri anlatıyor siyah beyaz belgesel. Çekimi yapanlar, bu kadar sallanan, üzerinden dalgalar aşan bir teknede nerdeyse 100 yıl önce müthiş bir iş başarmışlar. Filmin içine giriyoruz adeta ve Horn bizi korkutuyor. Film bittiğinde belgeselin geçen sene Amerika’dayken ziyaret ettiğimiz Mystique Seaport Müzesi’nin arşivinden alınmış olduğunu görmek sürpriz oluyor.

Ekip yavaş yavaş yatıyor, dışarı çıkıyorum. Antarktika’da son gecem. Önce beyaz kıtaya sonra açıklara Güney Okyanusu’na bakıyorum. “Ey serseriliğin denizleri” der Ece Ayhan bir şiirinde, bir başkasında da “Anlaşılmayacaksın. Ey kanatsızlık. Koyulaşır ve bir denizin denizinde ağlarken. Bekleyen bir çocuk. Yelkenli”. Zor şairdir Ece Ayhan ve her şiir, insanın o andaki ruh haline göre değişir. Antarktika’da serseriliğin denizleri açıklarda koyulaşırken, Spirit of Sydney nazlı nazlı salınıyor buzlu sularda. İstanbul’a dönüş başlıyor.

Devamı Nisan 2014 sayımızda…

_PJW1536 PJW0896 PJW1735

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.