73’lük genç yelkenci; Jean-Luc Van Den Heede

Geçen ay haberlerde yer bulmasa da, sosyal medyada denizciler (yelkenciler) camiasında 73 yaşında bir yelkencinin “2018 Golden Globe Solo Non-Stop Round The World (Solo Dünya Etrafında Hiç Durmadan)” yarışını kazanması “wow” larla paylaşıldı. Jean-Luc Van Den Heede ismini rekorlar kitaplarına yazdırdığında sadece bu yarışı kazanmakla kalmadı, böyle bir yarışı kazanan en yaşlı yelkenci oldu. 

Duayen yelkenci Jean-Luc Van Den Heede’nin “wow”lar ve “vay be”lerle reaksiyon bulan haberi ile kafamda düşünceler, eski günler, hedef veya örnek alınan, alınması gereken çıtalar uçuştu. Bizim zamanımızda diyebileceğim şu ki, 30 yıl içinde birkaç wow’lu yelkenci tanıdım ve onlarca başarı hikâyesi okudum. Herkes kendi çıtasını kendi koysa da, sıra dışı aksiyonlara hayal kuranlara üstünden aşmayı hayal etmeye değer bir güncel çıtanın, wow’lanacak bir başarının biraz detaylarına girmek istedim.

JEAN-LUC VAN DEN HEEDE KİMDİR?

73 yaşındaki Fransız “veteran”, kuşağının altında altı dünya turu olan usta, 29 Aralık 2019 tarihinde saat 09.12 UTC’de finiş topu patladığında kendisinden 50 yıl önce Sir Robin Knox-Johnston’un kazandığı yarış zamanını 100 gün iyileştirmiş, aynı zamanda  Sir Robin’in 2007 yılında 68 yaşındayken Velux 5 Ocean Yarışı’nı tamamlarken kırdığı yaş rekorunu da kırmıştır. Bitiş zamanı: 211 gün- 23 saat-12 dakika-19 saniye. Bu zaman Jean Luc’un dünyayı en yavaş döndüğü zaman. Nedeni, yarış kuralları gereği kullanmalarına izin verilen tekne tipine gelince anlaşılacak. JLVDH Fransız solo yelkenciliğinin baba figürüdür. Daha önce beş kere dünyayı dönmüş ki, bunlar bizim gibi lay lay lom seyirler değil solo yarışlardır.

Jean-Luc aynı zamanda doğudan batıya, rüzgâra ve akıntıya karşı en hızlı solo, non-stop dünyayı dönme rekorunu elinde tutuyor. (Dikkat: Bu batıya gidiş, yokuş aşağı ticaret rotasında batıya gidiş değil, Güney Okyanusu’ndaki beş burnu dolanarak gidiştir.) Daha önce yapılmış dört solo dünya yarışında podyuma ve kürsüye çıkmıştır. 1986 BOC Challenge Around Alone yarışında ikinci, 1990 Vendée Globe’da üçüncü, 1993 Vendée Globe’da ikinci ve 1995 BOC Challenge Around Alone Race’te üçüncü olmuştur. Devamı Mart 2019 sayımızda…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.