Yürekli bir genç kadınımız, Darüşşafaka’da kızlara ayrılan 428 öğrenci kontenjanı dışında, para toplayarak 10 kız öğrenciyi daha okula sokabilmek için Rota Atlantik adında, tek başına Atlantik’i geçme projesine girişti. Maceranın talihsiz bir kazayla bölünmesi sonucu teknesi Symina’yı
(30 feet) terk ederek bir Rus gemisi ile önce Rotterdam’a, oradan da yurda döndü. Dilekin başına geleni öğrenmek bizlere değerli bilgi ve tecrübeler verecektir. En ucuz tecrübe başkalarının tecrübelerinden edinilendir. Dilek’in ağzından olayı dinledikten sonra analizini yapıp, “Dilek’in durumunda olan biri ne yapabilirdi?” sorusuna yanıt aradım. Tabii teknenin hazırlık aşamasında neler yapmak gerektiği de önemli!
Sosyal medyada bir sürü teselli, cesaret, destek veren ve de uzaktan, sanki oradaymışlar gibi ahkâm kesen mesajlar çıktı. Polemiklere hiç bulaşmam. Facebook’ta okuduklarımın bazılarının Dilek’i yıpratması yanı sıra, konu deniz olduğunda zaten ürkek olan insanımızı korkutacağını veya gereğinden fazla cesaretlendireceğini düşündüğümden seyirci kalamadım. Her fırsatta tekrarladığım gibi, biz, hani “çok görüp, çok bilenler” söylediklerimize inanılacağından, ağzımızı açtığımızda çok dikkatli olmalıyız. Facebook’ta olayı duyduğumda, yorumlarda ben Dilek’e geçmiş olsun demekte yetinmiştim, nasıl olsa dönünce herhalde kendisiyle konuşup başına gelenin analizini yapacaktık. Bu yazıyı yazmamın nedeni ne Dilek’i savunma, ne de yargılama. Kesilen ahkâmlarla polemiğe girip (en iyi ben biliyorum) hiç değil. Benden duyduklarınızı da sorgulayıp araştırmadan kabullenmeyiniz. Dilek’in başına geleni öğrenmek bizlere değerli bilgi ve tecrübeler verecektir. En ucuz tecrübe başkalarının tecrübelerinden edinilendir. Dilek’in ağzından dürüst olduğuna inandığım açıklamalarını dinledikten sonra analizini yapıp, “Başımıza gelmemesi için realist olarak, teknenin hazırlık safhasında neler yapılabilirdi?” “Olduktan sonra neler yapılabilirdi?” “Dilek’in durumunda olan biri ne yapabilirdi?” suallerine cevap arayalım. Devamı Mart 2015 sayımızda…