“Hadi lacivert denizleri anladık da, ıssız koyları nasıl bulacağız?” dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız! Lacivert denizleri ve ıssız koyları bulabilmek için ince bir planlama ve sabırlı bir araştırma şart… Çünkü Göcek’te özellikle hafta sonlarında ve bayram tatillerinde sezon yoğunluğuna bağlı olarak kapasitesinin iki-dört katı tekne dolaşıyor. Bu tekneler, koylardaki keyifli demirleme noktaları arasında köşe kapmaca oynuyor… Issız ve lacivert suları bulmak için de şans, sabır ve stratejik düşünce gerekiyor.
Göcek’te bir hayaller var, bir de gerçekler… Hayaller St. Tropez, Portofino, gerçekler dev bir Ortadoğu Milli Park Marinası kıvamında. Ortadoğu, çünkü kuralsızlık diz boyu. Milli park, çünkü etraf şahane. Marina, çünkü körfezin 9 millik içdenizinde, kalabalık günlerde iki-üç bin tekne her minik girintiye demirlemiş durumda…
“Resmi hayal” 4 Mayıs 2010 tarihli Göcek Dalaman Koyları Kullanım Kılavuzu’nun ta kendisi. Bu kılavuzda “Koylardaki mapa ve şamandıralar ile yat mola noktaları iskele ve rıhtımları dışında demirlemek cazai işleme neden olur” deniyor. Bu noktaların sayısı da şöyle: Demirleme yasağı bulunan alanlarda 97 şamandıra/tonoz, tüm kıyılarda karaya koltuk halatı ile bağlanılabilecek 390 mapa; altı yat mola noktasında da fazla fazla 40 tekneden 240 park yeri. Kısacası Göcek Körfezi içinde toplamda 630 teknelik bir kapasite var.
2013 yılında UNDP ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı “Göcek-Dalaman Koyları’nda Tekne Bağlama Sistemi” üzerine bir araştırma var. Kılavuzdaki ölçümle örtüşen bu araştırmada Kapıdağı Yarımadası’ndaki dış koylarda da 90 teknelik kapasite olduğu ifade ediliyor.
Yani en fazla toplam 720 tekne Göcek’te kendisine “resmi olarak” yer bulabilir. Devamı Haziran 2016 sayımızda.