Türkiye kıyılarında 63 küçük mavi koy, 79 güzel iskele

Aşağıdan yukarı, soldan sağa tek tek saydım. Ne yazık ki, uzun Türkiye sahillerinde yelkenli gezginlerin uğrayabileceği, konaklayabileceği, keyifli günler geçirebileceği 100 iskele çıkmadı. Olmazsa olmaz birkaç mendirek, ancak bot ile çıkabileceğiniz iskelesi olan bazı küçük koyları da ekledim ve sonuç: 79 irili ufaklı rıhtım ve iskele saydım. Ama siz siz olun bu 79 iskeleyi görmeden ve bu iskeleyi kuran, yaşatan insanları yeterince tanımadan ‘bu denizleri bitirdim’ demeyin. Bu sayıda Kuzey Ege-Bodrum-Gökova-Datça’daki 35 iskele ve rıhtım, mayıs sayısında ise Hisarönü-Marmaris-Fethiye ve ötesi…

Dünyanın pek çok ülkesinde dört mevsim yok! Üç ve hatta iki mevsim bile olabiliyor. Örneğin Hindistan’da ‘Kuru aylar, Muson yağmurları ve Bahar’diye üç mevsim var. Amazonlar’da ise yağışlara göre suların yükselmesi ve alçalmasıyla tanımlanan iki mevsim yaşanıyor. Aynı şekilde Galapagos Adaları’nda da mayıs-kasım arası soğuk, rüzgârlı ve sisli Garua mevsimi; diğer aylarda ise sıcak-sakin mevsim yaşanıyor. Denizciler için de iki mevsim tanımlanabilir: Tekneler karada mevsimi – tekneler denizde mevsimi. Geldik yine bir nisan ayına, yani denizlere açılma mevsimine…

Arya Yatçılık’ın ortaklarından Rüştü Tezcan, ‘Mavi yolculuğun gayıkları ve teğneleri’ isimli makalesinde Bodrum Ticaret Odası’nın 2005 yılında yaptığı bir araştırmadan aktarıyor; Bababurnu’ndanFaselis’e kadar Türkiye kıyılarında yatçılığa uygun 239 koy saptanmış. Ancak bu 239 koyun 98’i tam anlamıyla kullanılabilir durumda. Yoğun yapılaşma, balık çiftlikleri gibi nedenlerle 43’ü tamamen kaybedilmiş, geri kalanlar da ciddi risk altında. (İskeleye Yanaşan, s.274, İletişim Yayınları, 2013)

Denize açılınca karar verilmesi gereken en önemli şey ertesi akşamın nerede geçirileceğidir. Bir haftalık bir deniz tatilinde insan üç-dört gece ıssız koylarda geçirirse, diğer akşamlarını da bir iskeleye yanaşıp, dışarda yemek yiyerek, kendini şımartarak geçirmeyi istiyor. Neticede iskele demek, acil gereksinimlere bir çözüm; bazen elektrik, su, bakkal-market, mazot ve gençler için de Wi-Fi demek.

2015’te denize açılacaklar için ben de bir iskelelerimiz envanteri yapmaya kalktım. Eksiklerim, atladıklarım, bilmediklerim olabilir, ama çoğuna karayolu ulaşımı olmayan 63 koy ve bük ile küçük-büyük 79 iskelelik bir liste çıkardım. (Bazı koylarda konaklanabilecek birden fazla iskele var.)

Devamı Nisan 2015 sayımızda…

GOKCEADA iStock_000053216724_Medium Bodrum Turkey hayıt-bu güzel iskeleyi yıktılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.