Kuzey Kızıldeniz seyri Süveyş Kanalı geçişi

Dünya denizlerinin, uluslararası ulaşımın ve tarihin akışını hep etkileyen, değiştiren bir su yolu… S/Y Storm Bird uzun seyirler sonrasında Kızıldeniz’in kuzeybatısında, Afrika ile Asya kıtalarının birbirinden ayrıldığı Süveyş Körfezi’ndeydi. Artık sıra Kızıldeniz’deki son ayak olan Süveyş Kanalı’nı geçmeye ve Akdeniz’e kavuşmaya gelmişti.

Hint Okyanusu’nun muson rüzgârları ile girdiği Kızıldeniz’de “hamsin ve habub” toz ve kum fırtınalarını ardında bırakmış, Kızıldeniz’den çıkışını yapmak üzere Süveyş Yat Kulübü’ndeki tonoza bağlanmıştı S/Y Storm Bird. Uzun seyirler sonrasında Kızıldeniz’in kuzeybatısında, Afrika ile Asya kıtalarının birbirinden ayrıldığı Süveyş Körfezi’ndeydi. Artık sıra, S/Y Storm Bird’ün Kızıldeniz’deki son ayak olan Süveyş Kanalı’nı geçmeye ve Akdeniz’e kavuşmaya gelmişti. 

SON HAZIRLIKLAR

Sudan’dan Mısır’a geçmeden çok önce, bu ülkeye giriş işlemlerinin gereği için e-posta yolu ile yazışma ve telefon ile acente bağlantılarımızı yapmıştık. Uzun yol seyirleri yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri olan bürokratik işlemler için önceden bilgilenmek ve bilgiyi sürekli tazelemek gerektiğinin bilinciyle hazırlıklarımızı tamamlamıştık. Ancak dünya üzerinde bazı ülkeler var ki; ne kadar ön hazırlığınızı yaparsanız yapın, güncellemelerinizi ne kadar taze tutarsanız tutun, orada sizi sürprizler bekler. Birçok teknecinin de deneyimlediği ve anlatageldiği gibi; Mısır’da biz de olumsuz sürprizlerle karşılaşmış, nedenini kavrayamadığımız bürokratik oldu-bittilere maruz bırakılmıştık. Ülkeye Port Ghalib’de giriş yaptıktan sonra bir sonraki ayakta Abu Tig Marina’ya giriş için yazışmalarımızı hallettiğimiz ve onay aldığımız halde S/Y Storm Bird, sahil güvenlik tarafından buraya alınmamış, Hurghada Marina’ya geri gitmek durumunda kalmıştı. Resmi kurumlardan duruma ilişkin akla, mantığa uygun hiçbir açıklama ve cevap da alamamıştık. Bu tatsız olaydan sonra Süveyş Kanalı geçişi için iletişim kurduğumuz acente ile ben günde birkaç kez haberleşmiş, her bilgiyi teyit ettirmiş ve acenteyi adeta sürekli nöbette tutmuştum. Acente ile sıkı iletişimimizden sonra, Hurghada Marina’dan yola çıkıp, Sina Yarımadası tarafından yükselerek Ras Misalla Koyu’nda bir gece demirleyen Ahmet ve S/Y Storm Bird, ertesi sabah Süveyş Kanalı geçiş hazırlıkları için Port Tevfik ve kanal girişindeki Süveyş Yat Kulübü’nde, planlandığı gibi acente tarafından karşılanmış, baştan ve kıçtan tonoza bağlanmıştı. Devamı Mart 2019 sayımızda…

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.