Vardavela

Küpeştenin üstüne oturup ona tutunarak ayaklarını suya uzatır çocuklar veya çocuk ruhlular. Teknenin burnunda köpük köpük denizi yarışını seyredersin ona tutunarak. Bazen yunuslar gelir tekneyle beraber senkronize bir şekilde eğilirsin, vardaveladan meşk edersin bu tatlı hayvancıklarla…

Teknelerde üst güverteler veya diğer üst yapıların üzerinde, kenarlara diklemesine yerleştirilmiş çelik çubuk veya profiller; punteller, dikmeler ve bunlar arasında gerilmek suretiyle yerleştirilmiş halatlar ile veya yine bu dikmelere kaynak veya perçin ile yatay olarak tutturulmak suretiyle yerleştirilmiş ince, şerit levhalar veya çelik profiller, çubuklar ile oluşturulmuş korkuluklardır.

Kabaca güvertede teknenin çevresinde bulunan belli aralıklarla dikine dikilmiş borulardır. Yatay halatlarla falan kapatılır, aradan suya düşmeyesin diye. Küpeştenin üstüne oturup ona tutunarak ayaklarını suya uzatır çocuklar veya çocuk ruhlular. Teknenin burnunda köpük köpük denizi yarışını seyredersin ona tutunarak. Bazen yunuslar gelir tekneyle beraber senkronize bir şekilde eğilirsin vardaveladan meşk edersin bu tatlı hayvancıklarla.

Mürettebatın belalısıdır. Sürekli parlatmak ister. Kış sonu ayrı hazırlığı vardır yaza başlarken ovala ovala bitmez. Teknelerin olmazsa olmazıdır. Hele hele yeni dizayn teknelerde salonu büyütmek için yan yürüme yolları o kadar dar yapılıyor ki vardevela olmasa banko her gün biri suya düşer. Biraz küçük teknelerde kaçacak yer bulamayan kaptanların öne kaçıp kıçını yaslanıp sigarasını tellendirdiği borulardır. Sağlam olanlarına acil ve hızlı hareket edilmesi gereken zamanlarda botunu bağlarsın, elini alır. Sırma sırma halatlarını kıvırarak usturmaçaları dizersin yer kazandırır. Kesersin yandan açılır kapanır kapı olur. Yelkenlilerde cankurtarandır. Yeri gelir arkadan takma motorunu yerleştirirsin üstüne yeri gelir radarını, televizyon antenini bağlarsın kelepçeli boruyla ona. Can simitleri için biçilmiş kaftandır. Turuncusunu asarsan vapur gibi beyazını asarsan asil gibi durur. Balık tutarken bile işe yarar volta edersin misinayı ömür törpüsü gibi beklerken olmayan balıkları. Kamış yuvalarını bağlarsın üstüne usta balıkçıysan veya hevesliysen bu hususta. Üstüne çıkıp denize atlamak da çok zevklidir eğer üstü ıslak değilse.

Denizciliğin de göstergesidir vardavelalar. Uzun ve yorucu bir yolculuktan geldiğin zaman karşılaştığın fırtınaların, yediğin dalgaların kanıtıdır üstündeki tuzlar. Ne kadar yıkasan da, silsen de kalır altında kıyısında tuzcuklar. Adamı hasta eder, kaymak gibi olmaz. Öyle bir merettir ki yıka yıka bitmez, elinle ovalarsın tuzu gitmez. Hem suyunu bitirir, hem de suyu yapmak için kullandığın jeneratörün mazotunu. Ama iyi yapılmış olanı, tekneye başka bir hava verir. Bazı küçük teknelerde de varlığı tekneyi bozar. Yassı olanları büyük zanaat ister ama üstü ahşap kaplı olanları da iyi yapılmışsa bir başka efsanedir.

Uzaktan yan tekneyle konuşurken avuçlarında vardavela olmadan duramazsın dikkat et. Sıkıca kavrarsın onu hararetli hararetli seslenirken. Marinada yanına giren aceminin teknesini vardavelasından tutup itersin boğazını sıkar gibi.

Ammaa…

Havlu asamazsın be kardeşim ona çamaşırhane gibi. Kıçından çıkardığın büzük şortunu, şıpır şıpır suları akan bikinini asamazsın be güzel kardeşim. O da neticede borudur, gücüne gidebilir.

Yan teknedekilere de ayıp olur be gülüm, yapma!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.