Kikladlar’ın en doğu adası Amorgos’a Bodrum ve güneyindeki limanlardan meltem mevsiminde gitmek oldukça zor olabilir. Meltem bize 20 yıl önce olduğu gibi bu yıl da hiç yüz vermediğinden, bildiğiniz gibi Astipalaia’a inmiştik. Güney adalar üzerinden Milos’a ulaştıktan sonra kuzeye çıkıp Kikladlar’ı saat yönünde bir daireyle geziyoruz. Şimdi doğuya doğru seyrimizde Kikladlar’ın ilginç bir adası olan Amorgos’a adeta arka kapıdan gireceğiz.
Schoinousa’nın küçük Mersini Koyu’nu milyonerlere bırakıp geniş, güzel demir tutan güney koyuna geçtik. Bizi milyonerler gibi, hava alanında özel uçağımız beklemediğinden bu koyun bizim için bir esprisi yok. Naxos’un güneyindeki adalar grubunda her akşam bir taverna önüne bağlamaya ara vermek, kendin pişir kendin ye keyfi yapmak isteyenlere güzel ve melteme korunaklı, demir yerleri var. Gök hava raporunu doğrularcasına grileşiyor, akşama doğru mevsimin ilk bulutları toplanmaya başladı.bAkdeniz ve Ege’ye özel, yaz aylarının lekesiz mavi gökyüzünde oluşan bulutları seyrediyorum.
Göğün süsü olan bulutlar, halen olan biten kadar olacağın da habercisidir. Anlayana ne olacağını anlatır. Her yörenin deniz adamı kendi yöresinin bulut, daha doğrusu gök dilini bilir. Akıllı telefonlardaki bin bir kehanet programları öncesi göğe çizilen bu tablonun, barometre eşliğinde bize söylediklerine çok daha dikkatli kulak kabartırdık. Artık biz de laçkaladıysak da denizdeyken göğün anlattıklarını anlamaya çalışıyorum.
Gece bu yılın ilk yağmur çisentileri Kelebek’i sadece biraz ıslattı, rüzgâr hava raporunun söylediği gibi çok hafif güney. Oldu olacak güçlü bir yağmur yağıp Kelebek’i yıkasaydı iyi olurdu. Rüzgârın lodosa dönmesi bu koy için kuvvetlenirse rahatsız olabilir ama bize uyar. Gideceğimiz Amorgos’un limanları kuzey kıyısında, havanın zamanlaması çok iyi. Devamı ocak 2016 sayımızda.